Ruokablogien kärki

perjantai 24. helmikuuta 2012

Pikasavustajan lohisoppa

Tänään päätin sitten testata jo aiemmin mainitsemaani lohisoppaa. Ensin kaupoille kahden oman ja yhden lainalapsen kanssa, tuli pyörittyä taas puoli Skanssia läpi, siitä sitten Prismaan ruokaostoksille missä olikin lohi juuri sopivasti "tyrkyllä". Kun kaikkia tarpeellisia aineksia ei kuitenkaan sieltä löytynyt (tai olisi löytynyt, mutta en kelpuuttanut), piti vielä kurvata Citymarketin kautta kotiin. Ja sitten kello olikin jo yli seitsemän illalla kun vihdoin pääsin keittoa tekemään. Nyt takaisin sitten siihen ruokaan...

Keittoa varten tarvitset:

-500g ruodotonta, nahatonta lohta fileenä (paksusta kohdasta)
-1 tl suolaa
-2 tl hunajaa
-1 savustuspussi

-6 perunaa
-4 salottisipulia (tai 1 tavallinen)
-1 valkosipulinkynsi
-2 rkl voita
-2 laakerinlehteä
-1 l kalalientä (tai 1 l vettä ja 3rkl kalafondia)
-2 dl kuohukermaa
-5 dl salaattipinaattia (babypinaatti)
-oma lisäni reseptiin, fenkolia, suolaa, mustapippuria myllystä

-hienonnettua tilliä


Laita uunipelti uunin alatasoon ja laita uuni lämpiämään +275 asteeseen alalämpöön.
Leikkaa lohi reiluiksi annospaloiksi, n. 5x5cm. Laita kalapalat kulhoon, lisää suola (itse käytin savunmakuista sormisuolaa) ja hunaja, sekoita varovasti että mausteet tasaantuvat. Laita kalapalat savustuspussiin ja sulje pussi paketin ohjeen mukaan. Anna kalojen odottaa huoneenlämmössä, kunnes uuni lämmin.

Paloittele sipulit, hienonna valkosipulinkynsi. Kuori ja leikkaa perunat sopiviksi suupaloiksi. Kuullota sipuleita voissa keskilämmöllä, kunnes pehmenevät, lisää joukkoon perunat. Riko laakerinlehtiä hieman ja lisää kattilaan, kuullota hetki ennen kuin lisäät kalaliemen. Keitä noin 15 min.

Perunoiden kiehuessa laita savustuspussi uuniin kuumalle uunipellille, savusta ensin 10min, sitten laske lämpö 150 asteeseen ja savusta vielä 5min. Tee kalan kypsyessä tilliöljy.

Tilliöljy:

-1/2 punttia tilliä
-1/2 sitruunan kuori raastettuna
-3/4 dl oliiviöljyä
-1 tl sitruunanmehua
-ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria

Hienonna tilli, lisää muut aineet joukkoon ja soseuta sauvasoseuttajalla. Valmis!

Ja takaisin keitonlaittoon...

Sekoita kerma keittoon, lämmitä, mutta älä anna enää kiehua. Ota savustuspussi uunista, odota hetki ennen kuin avaat. Lisää pinaatti keittoon juuri ennen tarjoamista. Jaa keitto lautasille, nosta lohipalat päälle. Pirskota tilliöljyä pinnalle ja viimeistele hienonnetulla tillillä.

Keitosta tuli kyllä hyvää, itse tosin olisin kaivannut sinne joukkoon vielä vähän valkoviiniä, mutta kun meillä ei ollut, niin jäi sitten laittamatta. Seuraavaksi kun tätä teen, täytyy sitä joukkoon laittaa. Myös lapset kaipasivat sitä, ovat niin tottuneet, että aina kun meillä tehdään lohisoppaa, tulee joukkoon kunnon loraus valkoviiniä. Kyllä siitä vain omanlaisensa makulisä tulee! Ja fenkolia laitoin myös tähän joukkoon, alkuperäisestä reseptistä poiketen, tosin sillä tavalla, että freesasin fenkolia pannulla erikseen ja lisäsin vain omaan keittooni, tytöt kun ilmoittivat heti etteivät sitä sinne halua. Mutta kaiken kaikkiaan kokeilemisen arvoinen ohje!

Lohisoppa


Naapurin tädille vein taas maistiaisannoksen, saa nähdä mitä hän piti siitä, mitään ei ole kuitenkaan koskaan takaisin tullut, eli hyvin on tainnut maistua. Se on hyvä että on seinän takana oma koekaniini :)

Nyt iltapuuhiin, aamulla töihin, eli mies hoitaa huomisen ruokapuolen. Unia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti