Ruokablogien kärki

lauantai 14. syyskuuta 2013

Saaristolaisleipä 2 kpl

Tämä saaristolaisleipä on helppo, mutta aikaa vievä. Aikaa kuluu noin 4 tuntia valmistukseen ja lisäksi leipien tulisi saada tekeytyä jääkaapissa vielä pari kolme päivää.

Ja sitten itse leipään:

- 1 l piimää
- 1,5 pkt hiivaa
- 1 rkl suolaa
- 3 dl siirappia
- 3 dl olutmaltaita
- 3 dl vehnäleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 9-10 dl vehnäjauhoja

Siirappivesi voiteluun:
- 1,5 dl vettä
- 0,5 dl siirappia

Voita vuokien voiteluun

- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, itse käytän mikroa niin piimä ei pääse niin helpolla ylikuumenemaan.
- Murenna hiiva piimän joukkoon, sekoita hyvin että hiiva liukenee.
- Lisää loput ainekset hyvin sekoittaen, ei kuitenkaan vatkaten/vaivaten.
- Voitele 2 litran vuokaa voilla, jaa taikina vuokiin, tasoita pinnat.
- Anna kohota liinalla peitettyinä n. 1,5 tuntia. Itse kohotan mikrossa, kuumennan siellä ensin kupillisen vettä, otan kupin pois ja sitten vuoat "esilämmitettyyn" mikroon kohoamaan, luukku toki kiinni.

Kuumenna uuni 175 asteeseen, paista leipiä keskitasolla ensin 1,5 tuntia, jonka jälkeen valele leivät tasaisesti siirappivedellä. Jatka paistamista tämän jälkeen vielä puolisen tuntia.

Jäähdytä leivät vuoissaan, siirrä sitten jääkaappiin, jossa saavat olla pari kolme päivää, jonka jälkeen leivät ovat parhaimmillaan. Leipä säilyy jääkaapissa noin kuukauden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti