Ruokablogien kärki

maanantai 9. syyskuuta 2013

Kaalipataa

Nyt kun on hyvin saatavilla kotimaista kaalia (toki jo aiemmin kesällä ollut varhaiskaalia), on kiva tehdä ihan peruskaalipataa. Se on nopea valmistella ja tehdä ja saa sitten itsekseen muhia hellalla.
Kävin päivällä Turun kauppahallissa ja ostin sieltä hyvää jauhelihaa Lihaliike Reino Jokiselta. http://www.lihaliike.fi/ Yleensä käytän kaalin kanssa nautasikaa, mutta nyt oli niin ihanan näköistä naudan jauhelihaa, että päätin käyttää sitä.
Mukaan tarttui myös Yläneen palvaamon palvikylkeä närpittäväksi ja nuorimmaiselle nakkeja kotimatkaevääksi. Puolukkahilloa ostin lähikaupasta vielä kun muistelin, ettei meillä sitä ole.

Tässä ohje makoisaan kaalipataan:

-n. 1kg kaalia
-400g naudan jauhelihaa (nauta-sikakin sopii hyvin)
-1 sipuli
-2 porkkanaa
-5-6 dl lihalientä (2 kuutiota lihalientä)
-n. 3 dl riisiä (kuivana)
-meiramia (jos käytät tuoretta, lisää se vasta ihan lopussa joukkoon)
-siirappia reilusti, itse tykkään makeasta kaalipadasta, joten sitä lorahti joukkoon oikein kunnolla
-Przyprawa-soija/maustekastiketta pari lorausta ( http://www.viivoan.fi/tuote/przyprawa-200g-maggi-soy-sauce-/5900085011180/ sitä saa useista etnisistä kaupoista, aivan huippu puolalaismaustekastike
-mustapippuria myllystä

1. Leikkaa kaali ja porkkanat paloiksi, laita kattilaan öljyä, kuumenna ja lisää kaali ja porkkanat kattilaan. Paistele hetki miedolla lämmöllä. Hienonna sipuli ja lisää joukkoon. Lorauta jo tässä vaiheessa joukkoon hieman siirappia.

2. Paista jauheliha pannulla, mausta Przyprawa-kastikkeella.

3. Kiehauta vesi ja lisää lihaliemikuutiot. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää joukkoon riisit ja paistettu jauheliha. Mausta meiramilla, pippurilla, maustekastikkeella ja siirapilla.

4. Anna muhia, kunnes neste melkein haihtunut. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Tarjoa puolukkahillon kanssa.



Ja koska kaalipataa jäi vielä reilusti, laitoin loput uunivuokaan, huomenna siihen päälle korppujauhoja ja voinokareita ja sitten uuniin, huomenna syödäänkin sitten kaalilaatikkoa :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti